Verslag IFKS 2015

De IFKS is weer achter de rug. Nog vol van gedachten en gevoelens al vast een kort verslag van deze geweldige week met als het resultaat de winst in het kampioenschap van de B-Klasse!

Voorbereiding

De voorbereiding op ons kampioenschap was verre van optimaal. Tot begin juni is er nog niet fatsoenlijk getraind en ook de bemanning is nog niet op orde. We zijn dan ook gespannen wat het kampioenschap gaat brengen. We weten dat de Ut en Thús een snel schip is maar je moet er als bemanning wel goed mee om gaan. Daarnaast hebben we de nodige zaken aangepast (mast, fok, strijklatten) die de van invloed zijn op de prestaties van het schip.

In het voorseizoen hebben we met harde wind goed gezeild maar de voorspellingen zijn dat er deze IFKS weinig wind staat. Extra moeilijk en extra spannend omdat we geen idee hebben hoe het hier mee uit gaat komen. Ons doel is promotie met een reële kennis dat er van alles kan gebeuren tijdens zo’n week en dat we niet verbaast moeten zijn als het niet lukt.

Zaterdag 1 augustus | Hindeloopen

De eerste wedstrijd is er weinig wind. Vol spanning en ook benieuwd verschijnen we aan de start. We hebben een goede en degelijke start en komen als 3e om de boven ton. Twee ruime rakken later liggen we bij de beneden ton 7e. Er is zeer weinig wind en we hebben dan al ruim een half uur gezeild. We weten dat de kans groot is dat we na het tweede kruisrak gaan finishen. Voor ons kiest men massaal de slag de ‘zee’ op. Wij kiezen er voor het land op te zoeken en met vrije wind varen we richting de kust. Dit pakt zo goed uit dat we op weg naar de finish al merken dat we op koers liggen voor een 2e plekje. Nadat we als 2e over de finish gaan zijn we uitzinnig. Dit voelt als winnen en geeft veel vertrouwen voor de rest van de week.

Zondag 2 augustus | Stavoren

We zeilen deze dag niet, dit is een rustdag. Wel komen in de middag vrienden, familie en ook Club van 100 leden langs aan boord van ons volgschip de Gouwzee. Voor anker op een warm en rustig IJsselmeer volgt een gezellige barbecue. Waar vorig jaar een soort van tussenjaar was merken we dat het ‘klikt’. De bemanning is duidelijk een jaar verder en de stemming aan boord is goed. We kijken uit naar de tweede wedstrijd.

Maandag 3 augustus | Stavoren

Er staat een mooi windje op het IJsselmeer. We hebben een mooie start. In het kruisrak gaat niet alles volgens plan maar alsnog weten we als 4e de boven ton te ronden. In de ruime windse rakken komen we als 2e beneden aan en zetten we de achtervolging in op de Sn. We kunnen niet veel risico nemen want de Verwisseling zit vlak achter ons. Behoudend lopen we dat uit op de schepen achter ons en blijft de Sn in ons vizier. Maar dat dit laatste schip goed kan verdedigen weten we nog van vorig jaar en ze blijven fier aan kop zeilen. We finishen op een 2e plaats en staan hiermee bovenaan het klassement.

Na afloop van deze wedstrijd krijgen we een cameraman aan boord welke een rapportage maakt voor SAIL Amsterdam 2015. We zijn benieuwd naar de beelden en houden jullie op de hoogte wanneer de rapportage wordt uitgezonden.

Dinsdag 4 augustus | Heeg

Vorig jaar werd de wedstrijd op Heeg voor ons afgelast vanwege te weinig wind. Ook nu is het zoeken voor de wedstrijdleiding. De wind draait en een baan uitleggen lijkt moeilijk. Plotseling komt er een windje opzetten en we besluiten te wisselen van de lichtweer naar de midweer fok.

We starten geweldig en liggen bovenin het veld. Tijdens onze tussenklap naar de bovenwindse ton draait de wind zo’n 40 graden. De schepen met een slechte start die over stuurboord bij het startschip zijn vertrokken krijgen een flink voordeel en 3 weten voor ons langs te varen. Zo draaien we als vierde om de boven ton. Al snel liggen we tweede achter de Sn en begint de achtervolging. Hierin zijn we weinig gelukkig omdat we vaak hinder ondervinden van de andere klasse die ook aan het zeilen is. Steeds weten we weer op de kont van de Sn te kruipen. In het laatste kruisrak maken we een tactische fout waardoor ze hun voorsprong weten te behouden en wij voor de 3e keer als 2e over de finish gaan.

Woensdag 5 augustus | Sloten

Met 3 maal een 2e plekje zeilen we constant, vooraan en zijn we klassementsleider van de vloot. Maar na meerdere vergelijkingen met Joop Zoetemelk zijn we gebrand op een nog beter resultaat. Tegelijkertijd weten we dat het ook zomaar ineens anders kan zijn en we misschien wel een achterhoede gevecht uit moeten voeren in deze sterke klasse.

Bij de start kunnen we vrij zeilen en we komen als 3e om de boven ton. Voor ons varen de Singelier en, jawel, de Sn. Bij de beneden ton liggen we inmiddels 2e en we kiezen ervoor om nu vanaf het begin de aanval te kiezen. Dit eerste kruisrak pakt het niet goed uit. De Singelier weet zijn tweede plekje weer terug te pakken. In het tweede kruisrak proberen we het nog een keer en moeten we eerst de Singelier verschalken. Dit lukt maar de Sn vaart nog steeds voor ons. Voor de wind hebben we ze bijna te pakken maar ook dit keer lukt het helaas net niet.

Bij het ingaan van het laatste kruisrak kiezen we nog één keer voor de aanval. De Sn verdedigt maar we lopen harder en draaien steeds tegenovergesteld van hun. Op de finish winnen we met een halve scheepslengte. De ontlading is groot en we vieren deze winst alsof we kampioen zijn geworden. Al snel beseffen we dat het zo ver nog lang niet is en gaan we anker op richting Echtenerbrug. Met in ons hart voor vele bemanningsleden een ervaring van één van onze mooiste wedstrijden ooit.

Donderdag 6 augustus | Echtenerbrug

Er is wind, maar het is niet veel. De Ut en Thús heeft het altijd goed gedaan op dit water en ook nu loopt ze fantastisch. Bij de boven ton hebben we een voorsprong opgebouwd van ruim 3 minuten. Voor de wind valt de wind helaas helemaal weg. Achter ons is er een hoop gescheld en geraas om schepen die peddelend de ton proberen te ronden en de wedstrijdleiding schiet dan ook begrijpelijk de wedstrijd er uit. Jammer voor ons, we waren lekker op weg. De wedstrijd wordt vrijdag middag op Lemmer ingehaald.

Vrijdag 7 augustus | Lemmer

Er is geen wind. We liggen ruim een half uur te wachten rond het startschip waar men geniet van de ochtendzon en verse koffie. Uiteindelijk komt er een windje en wordt er razendsnel een baan in gelegd. De startprocedure begint snel en we hebben moeite een goed plekje te vinden bij de start. Al met al starten we op het randje en klappen snel weg naar stuurboord. We komen in een mooie windbaan en zijn als eerste bij de boventon. Ondanks de weinige wind proberen we het gas er op te houden en bereiken als eerste de benedenton. Vanaf hier doet we de wind van alles behalve constant waaien. Voor ons is het gunstig. We varen praktisch in één ruk naar de boventon. Dat is de wedstrijdleiding iets te gortig en ook deze wedstrijd wordt er begrijpelijk uitgeschoten. Jammer, maar we zijn blij en trots dat we nu al 2x zo ver voor hebben gelegen. Misschien wordt de wedstrijd na de inhaalwedstrijd vanmiddag alsnog ingehaald.

Vrijdag 7 augustus | Lemmer (inhaal wedstrijd Echtenerbrug)

We hebben een heerlijke wedstrijd. We starten scherp en komen samen met de Eenvoud aan bij de boventon. Voor de wind zeilen we naar beneden en voor het eerst hebben we een baan met een gate. We mogen dus zelf kiezen welke kant we op gaan. We willen dezelfde kant op als de Eenvoud. Ze liggen binnenin dus gezamenlijk loeven we om de ton. Langzaam kruipen we boven de Eenvoud en weten we weg te zeilen. Onze concurrenten voor het klassement (de Jonge Rein en de Sn) zitten verder achterin het veld. Dit betekend dat we op kampioenskoers liggen (mits er geen inhaal wedstrijd meer is van de gemiste wedstrijd deze ochtend). Vlak voor de finish is er een flinke wind draaiing maar wet weten toch als eerste over de finish te komen. Als we horen dat er geen extra wedstrijd meer komt die avond weten we het zeker. We zijn een dag voor het einde van de IFKS al kampioen geworden in de B-Klasse. Een bijzonder geweldig gevoel!

Zaterdag 8 augustus | Lemmer (finale)

De laatste wedstrijd van dit kampioenschap. Ondanks dat we vrij kunnen varen is er weer een gezonde spanning. We zijn er op gebrand om te laten zien dat we de terechte kampioen zijn. Voor de start is er echter een flinke aanvaring tussen De Verandering en de Sn. Dit gebeurt pal naast ons. We zien de giek van de Sn in stukken breken, een bemanningslid op het dek liggen en het grootzeil als een afgescheurde vlag achter de mast hangen. Boos van verbijstering en geschrokken van de klap starten we de wedstrijd met een blok op onze maag. De Sn, waar we zo mee hebben gestreden de afgelopen 2 jaar ligt er uit met zoals het lijkt ernstig gewond bemanningslid. Wanneer we in het eerste kruisrak ook een ambulance horen, varen we de wedstrijd met een bedrukt gevoel. Zo is de lol er wel af. We moeten overigens alle zeilen bij zetten om zelf ook aanvaringen te voorkomen en om ons heen zien we veel schepen op elkaar knallen. Nadat we als 5e finishen, met kippenvel het applaus van het publiek in ontvangst hebben genomen en de zeilen hebben laten zakken vragen we onszelf af waar we eigenlijk met z’n allen mee bezig zijn?! Nadat we begrijpen dat het gewonde bemanningslid buiten levensgevaar is komt langzaam de kampioensstemming terug. We worden aan boord van ons volgschip onthaalt met taart, het feest in de kom is geweldig en de huldiging zullen we nog lang onthouden.

Al met al hebben we een meer dan geslaagde IFKS beleeft. We bedanken de organisatie en de wedstrijdleiding voor hun eindeloze inzet. We denken aan de bemanningsleden met letsel en wensen hen sterkte. En we kijken er naar uit om volgend jaar met dit team mee te doen in de grote A Klasse. We zijn terug op het niveau waar het schip jaren heeft mee gestreden voor het kampioenschap. En daar zijn we als team verschrikkelijk trots op.

Dank voor alle steun van onze supporters. Dank voor schipper Evert Jan en zijn vrouw Steffie van de Gouwzee voor hun gastvrijheid. En dank voor onze sponsoren en Club van 100 leden die ons ook dit jaar hebben gesteund! We hopen jullie komend jaar allemaal weer te ontmoeten en wensen elk team veel succes dit najaar met de wedstrijden die er nog komen gaan.

Team UT

Ps. Voor de volledige uitslag: www.ifks.nl. Een fotoverslag zal later op onze website geplaatst worden. We zijn nog druk aan het verzamelen 😉

Terug naar laaste nieuws Afbeeldingen Klik op de foto's voor een vergroting