IFKS 2014, tweede plaats!

De Ut en Thús is met een tweede plaats in de C-klasse gepromoveerd naar de B-klasse! Met 12.8 punten (zonder aftrek) over 6 wedstrijd hebben we de minste punten van alle deelnemende skûtsjes. We zijn trots op onze prestaties en weten dat er nog meer in zit. Lees hier een korte terugblik op de wedstrijden.

Na een prachtig voorseizoen (lees onze nieuwsbrief voorjaar 2014) waren de verwachtingen hooggespannen. Promotie naar de B-klasse, veel op het podium en goed zeilen waren de speerpunten van onze ploeg. Maar we wisten ook dat de IFKS een heel andere competitie zou worden dan de voorwedstrijden. Een kort verslag van de wedstrijden met een eind conclusie van deze week:

Hindeloopen, 2 augustus (2-3 Bft, vlagerig en schiftende wind)

We starten prachtig vanuit het midden met voldoende ruimte, echter komen we daar niet lekker op gang, onderin zit de beste wind op een vlagerig IJsselmeer. De eerste ton komen we dan ook slechts als 5e omheen. Sn heeft verreweg de beste start en zeilt al akelig ver weg. Nadat we twee plekken hebben goed gemaakt twijfelen we te lang bij de H (Jonge Blom) en worden we uiteindelijk achter hen derde. Niet tevreden, niet ontevreden onder lastige omstandigheden.

Stavoren, 4 augustus (2 Bft bij aanvang)

Prachtige start van ons word algeheel vals, erg jammer. De tweede zijn we er ook aardig bij, maar we belanden middenin de voordewind zeilende B-klasse. Waardeloos. Wéér als 5e om de ton en maar proberen in te halen. Na een prachtslag en een forse fout met de Oude Zeug winnen we maar één plekje. Als na 1,5 route zeilen we voordewind gaan varen zakt de wind er helemaal uit en zijn we blij dat we nog finishen. Maar met de plek wat minder, 4e.

Heeg, 5 augustus (0,0 Bft)

Geen zeilerij want geen zuchtje wind. Het dobberen was erg gezellig, erg jammer want tijdens de Slach om Heech hebben we laten zien dat we erg goed zijn op dit water. Op Lemmer word deze wedstrijd ingehaald.

Sloten, 6 augustus (2-3Bft)

Mooie pot zeilen, de wind is eindelijk terug en trekt soms lekker door. Dit meer is berucht om de ondieptes en peilen-zwaardenwerk zijn hier het belangrijkst. Dat gaat behoorlijk goed en we zeilen mooi naar een tweede plaats, wéér achter de Sn. die na de Slach om Heech opeens vleugels lijkt te hebben gekregen. Positief is dat we ze na een verre voorsprong tot 1 bootslengte waren genaderd bij de finish. De wedstrijd was één ronde te kort. Na afloop nog een vervelend protest van de technische commissie moeten behandelen ivm een administratieve fout. Gelukkig kunnen we met behulp van een aantal mensen dit rechttrekken en heeft dit geen gevolgen.

Echtenerbrug (vlagerig 3 bft)

Ons water. Hier wonnen we de afgelopen drie jaar, twee keer de A-klasse. Vol goede moed dus. Die was snel voorbij na de eerste 300 meter. Helemaal ziek gevaren door een forse windschifting. Waar Wietse Heerschop nog ruim over SB voor het veld langs kan, kunnen wij, terwijl we beter lagen, dit niet. Balen! Paar keer draaien en vrije wind zoeken betekend een 9e plek. Vol ongeloof gaan we het volgende kruisrak in en gaan vol in de aanval. Na twee kruisrakken liggen we tweede en lopen hard op de Sn in, die wederom eerste ligt. We halen hen echter niet meer in en worden toch licht teleurgesteld tweede.

Lemmer 1 (mooie 3 Bft)

We starten fantastisch, zo fantastisch dat we lang achterom kijken of we niet vals zijn. Maar daarvan is gelukkig geen sprake. Onbedreigd eerste, met een ruime voorsprong op nr2, de Sn. Cees Riezebosch wordt derde.

Lemmer 1, inhaalwedstrijd  Heeg (mooie 3 Bft, soms ietsje meer)

Waarom niet op dezelfde plek starten als vanmorgen? Dus dat doen we. Ware het niet dat we iets te lang naar de wal doorvaren en wat blijven “plakken”. De Sn vaart iets lager en harder en kan vrij naar de ton terwijl wij net niet kunnen vrijvaren en last hebben van een aantal andere schepen waaronder de K. Zij vinden de combinatie van zeiltekens blijkbaar mooi want ze blijven lang hangen en op één of andere manier loopt het even niet. Na het voordewindse rak is het echter gedaan met ze en gaan we vol in de aanval op de Sn die vrij zeilend vooraan ligt. Gerard ziet de vlagen echter zó goed liggen dat we snel aansluiten en voordewind er naast komen. Dan begint de Sn uit het niets te loeven in een veld waar ook de B-klasse vaart. Gevolg: aanvaring en schade, dus protest. We zeilen door en op de finishlijn maken we een herenakkoord. Niemand heeft zin in uitgebreide protesten. Wij hebben de Sn in het laatste kruisrak afgetroefd en zijn dus blij met de eerste plek, Sn is tweede en Cees Riezebosch derde. Machtige prestatie. Het word nog spannend morgen, want onderling verschil met de Sn is slechts 3,2 punt en het gaat waaien.. ús waar!

Lemmer 2, (7-8 Bft)

Gisteren meldden we al dat het zou gaan waaien. Nou, dat deed het dan ook. Dikke windkracht 7 met uitschieters naar veel meer. Onmogelijk om te zeilen. Een ontzettende anti-climax want we hadden graag deze wedstrijd willen winnen om zodoende nog een kleine kans te maken op het kampioenschap.

Conclusie:

Na elk kampioenschap moet je conclusies trekken. Dus ook nu: minst aantal punten over alle wedstrijden van alle skûtsjes, in alle klassen. Slechtste wedstrijd een 4e plek, twee keer eerste, twee keer tweede. Maar geen kampioen. Jammer, maar dus een compliment aan de mannen van de Sn die het met name in de eerste dagen ontzettend goed deden. Wij kwamen er niet aan, met dat lichte weer af en toe. Veel geleerd met een op 6 plaatsen gewijzigd team (waaronder fok, uitkijk, grootschoot en lieren). Conclusie: trots dat we met zo veel nieuwe mensen direct mee kunnen doen en een mooie strijd hebben mogen leveren!

We willen graag iedereen bedanken die heeft geholpen bij de organisatie van deze kampioenschappen. Daarnaast willen we onze supporters bedanken die overal aanwezig waren en ons steeds weer hebben aangemoedigd! Op naar de B-klasse!

Terug naar laaste nieuws Afbeeldingen Klik op de foto's voor een vergroting